Det elektriska huset ~ 1906

Inga tändstickor, ingen spis, inga kakelugnar.

Klockan 7 på förmiddagen, börjar det elektriska väckaruret över Katies säng ringa. Hon vaknar, sträcker ut handen och trycker på en knapp med ordet ”te”. Sedan fortsätter hon samma procedur med en rad andra knappar: ”havregröt”, ”bröd” och ”bad”, varpå hon slutligen klär sig och går ner i köket. Här puttrar tekitteln av alla krafter, havregröten bubblar i kastrullen, och när hon öppnar bakugnsdörren slår en värmebölja emot henne och berättar att nu är det redan klart att skjuta in bullarna, som hon lagade i ordning föregående ikväll. I rummet ovanför hör hon husets herre plaska i sitt morgonbad, som har den på pricken riktiga temperaturen. Fem minuter senare kommer den andra jungfrun ner och börjar duka, och när klockan slår halv åtta och husets herre visar sig i matsalen står frukosten fix och färdig på bordet.

Vem har lagat den?

Katie var först uppe, ja. Men vem satte kitteln i kok, gjorde upp eld och värmde bakugnen? Det gjorde en stum, påpasslig tjänare, som aldrig äter, aldrig sover men alltid står färdig bara man trycker på en knapp. Tjänarens namn är elektriciteten.

Det elektriska huset är ingen saga utan ett verkligt existerande hus i Schenectady, staten New York, och det tillhör mr H.W. Hillman, som både uppfunnit det, byggt det och bebor det. Naturligtvis har det elektriska alarmapparater. Fönstren och dörrarna öppnas och stängs med elektricitet, och elektriska ljus och ringledningar är inledda från källare till vind. Men detta allt är ju gamla kända inrättningar. Det nya med mr Hill-mans hem är köksanordningarna. De närmar sig fullkomligheten och skulle avtvinga varje rejäl fru den mest oförställda beundran.

Det elektriska köket är så enkelt som gärna är tänkbart. Spisen är totalt slopad och ersatt av ett långt träbord med en massa små kranar för att öppna eller sluta strömmen. Värmestyrkorna är tre, maximum, medium och minimum. Man trycker på en knapp, innan man stiger upp om morgonen, och när man är färdigklädd kokar både tekitteln, gröten och kaffekitteln, den elektriska stekpannan är färdig att ta emot brödet till rostning och hela frukosten kan expedieras på några ögonblick. Från det ögonblick. då det kalla vattnet sätts på och tills de löskokta äggen är färdiga åtgår 3 ¾ minuter. Bakugnen värms på 15 minuter. I tvättstugan finns en behållare om nio gallons, som ständigt är fylld med lagom varmt vatten. Hela tvätten ombesörjs med elektricitet och de rena kläderna stryks med elektriskt strykjärn om nio skålpund.

I matsalen finns ett särskilt litet bord med elektriska apparater för tillagning av smårätter. Alla rummen värms upp på ett ögonblick, och det påstås att de elektriska värmeledningarna är tre gånger billigare än en gas- eller kokskamin.

Badrummet är utrustat med allsköns praktiska anordningar. Vattnet värms, medan man klär av sig och vid sidan av karet står en skål, där herrarnas rakvatten uppvärms på jämt 40 sekunder.

All sömnad utförs med elektrisk maskin, som har sin egen lilla motor och sitt eget strykjärn för pressning av sömmarna. I sovrummet finns bland annat elektrisk massagemotor och – för eventuella sjukdomsfall – ett elektriskt täcke som i timtal bevarar samma varma temperatur.

Tändstickor är ett okänt begrepp i det elektriska huset. Cigarrtändare finns i rökrummet och på verandan. Naturligtvis finns också både allmän telefon och sådan för husets speciella räkning.

Mr Hillman påstår, att alla dessa arrangemang med lätthet kan genomföras i vilket som helst hus, där elektricitet blivit inledd.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!