En dråplig mårdjakt ~ 1903

En hemmansägare i Åre begav sig häromdagen till skogen för att hugga ved. På vägen träffade han på mårdspår. Det dröjde inte länge innan han fann mården, som satt i ett kvisthål högt uppe i en torrgran.

Mannen vrängde av sig väst och skjorta, klättrade upp i trädet, fäste skjortan för kvisthålet, begagnade västen som bindsle och trodde sig så kunna fånga mården i skjortan. När han kommit ner från trädet gned han sina händer av förtjusning. Tänk bara 20 kronor för mårdskinnet och fyra kronor i skottpengar. Det får jag mig en säck mjöl för. Bra förtjänst på en dag, resonerade han.

Så högg han ett hål i trädroten, gjorde upp eld där inne och vips var mården i skjortan. Anders fattade sitt gevär och sköt på skjortan med dess innehåll. Men i det samma slog eldflammor upp genom den ihåliga torrgranen och den stackars Anders fick stå och se på hur hans skjorta och väst samt den skjutna mården förtärdes av de giriga lågorna.

På hemvägen rörde sig hans tankar kring hur hans kära hälft skulle ta emot informationen att han bränt upp sin nya ylleskjorta.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!