En ovanlig mordprocess ~ 1889

En ovanlig mordprocess, vilken efter mycket kort förhandling slutade med den anklagades fullkomliga frikännande, förekom nyligen i det ryska guvernementet Kazan. Mördaren var en 11-årig gosse och som enda vittne fungerade hans lilla femåriga syster. Den mördade var en stor grov bonde på 40 år.

Den sistnämnde hade tagit tillfället i akt då hans grannar farit till marknaden i en närbelägen stad, för att klä ut sig i ett bockskinn och i denna avskräckande gestalt tränga in genom fönstret i huset, endast bevakat av de båda barnen. Förskräckta kröp de små undan i en vrå, men den fruktansvärda varelsen kröp efter dem på alla fyra och hotade att äta upp dem om de inte visade honom var deras far gömde sina pengar.

Darrande pekade gossen på en falldörr mitt på golvet som ledde till källaren och utan mycket besinnande började spökgestalten gå utför trappan som ledde ner i källaren. Men i detsamma han vände ryggen till grep den modige gossen sin fars bössa, blundade och tryckte av. Skottet small, det dova ljudet av en fallande kropp hördes och därpå blev allt tyst i källaren. Barnen stängde falldörren, ställde ett krus vigvatten ovanpå för att hindra den förmodade onde anden att komma upp, och gömde sig därefter bakom spisen där de satt inkrupna som ett par skrämda ekorrar och endast då och då vågade kasta en skygg blick på källardörren.

På detta sätt satt de sex hela timmar. Äntligen kom fadern hem, begav sig ner i källaren efter att ha hört barnens berättelse och fann där sin granne Vasilij liggande död med bruten nacke.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!