Fiskfärs av färsk sill ~ 1895

Många husmödrar vet kanske inte att av vanlig färsk sill, (som för övrigt köpes på torgen till ett mycket lågt pris), utmärkt god fiskfärs kan beredas.

De största sillarna är lätta att avskrapa och fås därav en mycket kraftig och välsmakande rätt tillagad som pudding eller fiskbullar. Färsen blir inte så vit som av annan fisk, men har inte ringaste spår av sillsmak och om den blott blir ordentligt tillagad är jag viss på att mången lika gärna föredrar denna rätt framför andra fiskrätter. Det är ju även gott för den stora allmänheten att få en utmärkt god maträtt till omväxling med de dagligen förekommande.

Skrapningen försiggår lätt för handen och färsen tillagas som vanligt, i det man till 1 ½ kg skrapad fisk tar ¼ kg smör, ¼ liter grädde, ¾ liter mjölk, 2 à 3 ägg, ett par skedar potatismjöl, muskotblomma och salt efter smak. Till puddingen späds litet mera än till fiskebollarna; men man gör klokast i att göra ett prov innan man tillsätter all den mjölk som är föreskrivet, då detta beror så mycket på sillens fasthet.

Margarinsmör kan användas utmärkt till denna färs. Istället för att stöta den skrapade fisken kan den malas på köttkvarn och arbetet går fortare än för hand. Först mals 2 gånger, tillsätts så smör som är smält och rört kallt, mals ytterligare 2 gånger, nu läggs färsen i ett stort fat eller emaljerad gryta och rörs kraftigt med en slev i det man undan för undan späder med den kokta mjölken och tillsätter äggen och potatismjölet.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!