Hängsjuka bland djur ~ 1880

Till Ystads Allehanda skrivs:

En gammal och sjuklig häst, tillhörande åboen H. Hansson i Hedeberga by (Spjutstorps socken), fick häromdagen för sig att hänga sig i ett rep, strax efter hemkomsten från ett besök hos djurläkaren. Denne häst var så gammal och slug att han förmodligen ansåg det alltför dyrt att anlita doktorn, samt hade för övrigt inget hopp att återvinna hälsa och hästkrafter. Och då han inte kunde skjuta sig i pannan, så valde han den lika uråldriga som avskyvärda metoden att förkorta sitt liv genom hängning.

Lyckligtvis har, i mannaminne, ingen människa hängt sig i Hedeberga; däremot har flera “djuriska” självmord inträffat där då och då.

En skata hängde sig nyligen i ett körsbärsträd hos grannen till ovan nämnde “dödsbo”, antagligen i harm över att hennes bo blivit nedrivet.

För en längre tid sedan hängde sig en gris i brunnen hos en annan granne där, spelman till professionen. Grisen hade nämligen blivit tjudrad i närheten av brunnen, vari han efter en stund befanns hängande död, med svansändan nätt och jämt berörande vattenytan, då tjudret var kort.

Liket av en “stånglig” bagge påträffades här en gång hänga med hornen insnärjda i en hög slånbuske.

En hare hängde sig i en gammal grind, som blivit reparerad och förtätad med granruskor.

En gåshane råkade hänga sig i händerna på en gammal ryttare, den han velat topprida, o.s.v.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!