Hur man härdar lampglas ~ 1882

Ofta hör man en berättigad klagan över att lampglasen i våra fotogenlampor springer sönder och därigenom åstadkommer en inte så liten förlust.

Orsaken till detta är att glasen inte blivit tillräckligt, om ens alls, avkylda. Detta beror på den stora tävlan glasbruken emellan att kunna sälja sina fabrikat till lägsta möjliga pris, för minsta arbetskostnad.

Ett lika enkelt som för var och en utförbart sätt att förebygga detta, och som man lätt kan övertyga sig om leder till ett gott resultat, består i att lampglasen läggs ner i ett vanligt kokkärl försett med lock som sedan fylls på med kallt vatten så att detta täcker dem. Därefter läggs en eller annan näve koksalt i och sedan får alltsammans koka en halv eller hel timme, alltefter glasens antal, över tämligen stark eld. Slutligen lyfts kokkärlet av från elden och glasen får ligga kvar i kokkärlet tills dess saltvattnet hunnit kallna fullkomligt.

I brist på salt kan samma resultat uppnås genom att in- och utvändigt omsluta glasen med halm och förfara på samma sätt.

Sköra vinglas och fat, som ofta förekommer, behandlade på ena eller andra sättet lämnar riklig ersättning för arbetet.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!