Jubileumsdagen ~ 1889

Jubileumsdagens afton gavs av konungen och drottningen supé i slottets festvåning för omkring elva hundra personer.

De kungliga personerna anlände vid halvtiotiden på kvällen och begav sig genom stora galleriet till rummen bredvid Vita Havet, där diplomatiska kårens medlemmar var församlade.

Sedan dessa framfört sina lyckönskningar till konungen begav sig H.M:t och de övriga familjemedlemmarna tillbaka till stora galleriet, där de länge underhöll sig med de närvarande gästerna.

Supén serverades kl. halvelva efter fransk matsedel. Då det kanske roar läsaren att veta, vad man bjuder på vid en kungasupé, återger vi detta kulinariska aktstycke på ram svenska:

  • Lax i skivor, à la royale
  • Bayonneskinka i gélé
  • Viltpastej i gélé
  • Hummersallad, à la parisienne
  • à la daube på höns, à la reine
  • Späckat rådjur, med skarpsås och kastanjkroketter
  • Stekt ungkalkon
  • Selleri i små ärtor
  • Ananastårta
  • Champagnegélé med frukt
  • Kompott, små tårtor, frukt

Lämna ett svar

error: Content is protected !!