Mannen som sålde sitt öra ~ 1903

Mannen som sålde sitt öra har nu inkasserat sina 25.000 francs. Inympningen av örat, vilken utfördes av doktor Andrew Leider, lyckades fullständigt.

Den okände miljonären har redan lämnat sjukhuset i Filadelfia där den märkliga operationen skedde. “Offret” skrevs ut i lördags då såret var fullkomligt läkt. Han reste omedelbart till Pittsburgh, där hans hustru och barn väntade honom med otålighet. Han ämnar nu öppna en restaurang. Några av hans vänner har rått honom att benämna den “Det gyllene örat”.

Med anledning av det lyckade resultatet säger en läkare att den tid ska komma då kirurgerna på samma sätt kan överföra händer, armar, fingrar och ben på andra. I vissa fall har man använt tunna benbitar för att ersätta döda bendelar. Det finns sådana fall, då man fört in hönsben i näsor. Men man har ännu aldrig vågat sig på en så pass enkel operation som att sätta till ett nytt finger på en hand. Han är dock fullt och fast övertygad om att det endast är en tidsfråga innan man ska kunna utrusta en person med t.ex. en ny arm.

Vad framgången av operationen beträffar, tillskriver han den två saker: först och främst den hjälp man har av den hudflik som medföljde “offrets” öra och vidare broskets ringa tjocklek. Måhända ska brosket i detta fall aldrig fullt växa ihop, men även om så vore ska patienten ha lika god nytta av sitt nya öra. Läkaren tror sig ha gått före och visat vägen angående operationer av denna art – säkerligen ska en hel del andra av samma slag följa efter i Amerika.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!