Nyttan av att ha råttor i huset ~ 1889

På handlanden Z:s gård i Kuopio fanns det mycket råttor. Om nätterna förde de ett förskräckligt oväsen mellan taket och papperet som var spänt därunder.

Husbonden försökte på alla sätt att bli kvitt de gnagande och snabbfotade gästerna men förgäves. En händelse gjorde emellertid att han hade dem att tacka för att han inte blev bestulen på en större penningsumma.

En natt bröt sig nämligen tjuvar in på Z:s kontor. De kom så sakta att inte ens kontoristen som sov i samma rum vaknade. De öppnade kassaskåpet och började stoppa sedelbuntar och guldmynt som de fann där i sina fickor och var nästan färdiga med sitt arbete då ett buller hördes från taket. Tjuvarna blev först förskräckta men lugnade sig snart då de upptäckte att det endast var råttor som åstadkom bullret. Men med ens föll någonting ner på golvet från taket, nämligen en råtta som landade i ansiktet på den sovande kontoristen.

Denne vaknade, gned sina ögon och blev varse de två karlarna i månskenet. Genast insåg han vad för slags folk han hade att göra med och hoppade ur sängen, vred om nyckeln och kastade sig över tjuvarna. Rask och modig som han var kastade han omkull den ene och höll fast den andre vid strupen. Husbonden som sov i ett annat rum vaknade av bullret och med förenade krafter lyckades de snart få tjuvarna säkert bundna.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!