Alkohols verkan på fisk ~ 1890

I Klarington-akvariet har man nyligen anställt intressanta undersökningar med användandet av alkohol som livgivande medel på fisk.

Man hade låtit ett par karpar ligga i en torr låda omkring fyra timmar. Då man därefter tog upp dem och släppte dem i vatten visade de inte ringaste livstecken; de hade, som det syntes, tydligen kvävts. Men knappt hade man hällt några droppar alkohol i munnen på en av fiskarna förrän han började slå med stjärten och röra på fenorna, och om en liten stund sam han livligt omkring i vattnet. En annan karp lades åter ned i den stora lådan och togs inte upp igen förrän om ytterligare fyra timmar.

Experimentet med alkohol upprepades med samma framgång som på den första karpen. Med foreller har försöket utfallit med samma resultat; däremot syns laxen inte sätta något värde på sprit. Den tyska fackskriften Revue der angewandten Naturwissenschaften förordar med anledning härav att vid försändelse av färsk fisk använda alkohol så, att man blandar litet sprit i det vatten, vari fisken skall förvaras under resan, eller också att man sätter ett stycke bröd, doppat i sprit, i munnen på honom.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!