Damer i Berlin ”bestulna” ~ 1902

För något år sedan väckte det stort uppseende då en ung författarinna i Berlin häktades för butiksstöld. Inte mindre blev förvåningen då hon inför domstolen förklarade att hon begått stölden endast såsom studium för en under arbete varande roman.

Hon skulle skildra en person som stulit och stod under polisbevakning, och för att kunna så verklighetstroget som möjligt återge dennas känslor, hade hon beslutat att själv uppleva vad hon ämnade skildra. På grund av dessa omständigheter, om vilka hon lyckades övertyga rätten, blev hon också endast dömd till ganska lindriga böter.

För få dagar sedan förekom i Berlin åter ett liknande fall. Den 27 november gick en äldre dam uppför trapporna i ett hus vid Habsburger Strasse. En ung man som mötte henne ryckte till sig hennes arbetsväska och skyndade med denna nerför trapporna och ut på gatan. Den bestulna skyndade efter, ropade:

– Ta fast tjuven!

Den unge mannen blev också gripen av mötande personer och hade nära nog blivit lynchad innan man fick veta vari hans brott bestod.

Den unge mannen, som är av god familj och vilkens namn är Richard Claassen, blev häktad. Inför domstolen förklarade han sin avsikt var att skriva ett skådespel, och för att kunna göra sitt verk så spännande som möjligt hade han velat själv erfara sin hjältes känslor.

Men domstolen, som tröttnat på att uppmuntra dylika ”litterära” studier, fann inte i denna bevekelsegrund någon förmildrande omständighet, utan dömde det blivande mästerstyckets författare till två månaders fängelse.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!