Den vansinnige konung Otto av Bayern ~ 1890

Om den vansinnige konung Otto av Bayern skrivs:

Konungen uppehåller sig fortfarande på Fürstenried, ehuru man redan länge tänkt på att föra honom till München för att underkasta honom en större operation.

Hans mage vill inte längre utföra sina funktioner, och det är endast med största svårighet man kan förmå honom förtära lite mjölk.

Som han ännu är i besittning av betydliga kroppskrafter, ehuru varje gnista av förstånd är utsläckt hos honom, har hans omgivning och läkarna de största svårigheter för att bevaka honom. För några dagar sedan lyckades han smyga sig undan sina väktare; han rusade ut på slottets borggård och kastade sig över en liten kökspojke.

Han inbillar sig stundom vara ett lejon och är då ganska farlig att komma nära. Han biter var och en som han möter. För kort tid sedan bet han sin adjutant så illa i ryggen att denne måste inta sängen för 14 dagars tid.

Cigaretter är hans passion, han kan inte vara utan sådana, men han röker dem endast till hälften. Därefter släcker han ut dem genom att pressa dem mot pannan på den första bästa person han möter.

Kvinnor får inte visa sig på slottet. Om konungen händelsevis får se ett fruntimmer blir han alldeles rasande, tjuter, skriker och slår sönder allt som han kan komma över.

Förr kunde man då och då få se honom promenera i vagn. En dag ville han nödvändigt smeka och kyssa en av hästarna; denne knuffade till honom med huvudet så att han fick näsblod. Då han såg blodet rinna fick han ett häftigt anfall av raseri, och under tre dygn kunde man inte förmå honom att förtära någon föda. Sedan dess har han måst upphöra med promenaderna i vagn.

På senare tid är konungen inte så vild som förut. Hans sinnessjukdom visar sig numera under formen av tyst sorgsenhet. Hans krafter har börjat att avta och dessutom lider han av en underlivssjukdom som under hans nuvarande tillstånd inte kan underkastas ändamålsenlig behandling.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!