En underlig järnvägsresa ~ 1901

Två artillerister vid Norrlands artilleriregemente hade tröttnat på militärlivet, varför de den 14 mars rymde från Östersund.

De vandrade på lönnliga stigar genom Jämtland, varunder en del av kronans persedlar förskingrades, och kom så i måndags fram till Ånge. Målet för deras färd var Stockholm, men först ville dock de båda martissönerna göra en liten avstickare till Sundsvall.

Då det kunde vara riskabelt för deras frihet att stiga in i någon järnvägskupé, hittade de på ett alldeles nytt sätt att färdas. De passade nämligen på, innan tåget i tisdags morse gick från Ånge till Sundsvall och kröp under en passagerarvagn samt klängde sig fast vid de under vagnen löpande ångrören, där de låg på magen och tog spjärn mot vagnsbotten.

På detta tämligen enastående sätt anlände de till Sundsvall utan att deras tilltag blev upptäckt. Men de såg förskräckliga ut, svarta av allt sot och damm.

Eftersom det första experimentet lyckats så förträffligt, ämnade de båda gossarna resa till Stockholm på samma sätt och kröp därför i tisdags kväll under en boggievagn. Men denna gång blev de upptäckta samt anhållna av polisen.

De får nu vända hem igen till Östersund för att i den vida lugnare arresten begrunda sina sällsamma reseäventyr.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!