Ett förargligt misstag ~ 1901

Häromdagen skulle två unga människor i Kristiania träda in i det heliga äkta ståndet. Bröllopsmiddagen skulle intas på restaurang. Brudens far var några dagar tidigare hos källarmästaren och beställde en särskilt god middag – 12 kronor per kuvert – och var mycket nöjd med de rätter som värden föreslog.

Så kom den stora dagen. Brud och brudgum hade blivit ett inför Gud och människor. Och så övergick man till den viktigaste delen av högtidligheterna; middagen. Svärfar gnuggade händerna och det vattnades i munnen hos gästerna under väntan på de kulinariska njutningarna.

Rätterna bars in, den ena efter den andra. Men för varje rätt blev svärfaderns ansikte mer och mer mörkt och gästernas aptit mindre glupande. Sådan mat kunde man sannerligen få till vardags. Då desserten bars in redan efter tredje rätten, kunde svärfadern inte hålla sig längre. Han ilade ner till värden och frågade vad det betydde, att servera en sådan middag för 12 kronor per kuvert – det fanns inte hälften av de rätter de kommit överens om.

Efter åtskilligt resonerande fram och tillbaka, fick man äntligen förklaring till hemligheten. I rummet bredvid det där bröllopssällskapet spisade firade en ung man sin födelsedag med en middag för 4 kronor per kuvert, och maten hade blivit förväxlad. Nu satt 4-kronorsmänniskorna och åt den härliga bröllopsmaten för 12 kronor.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!