Nu är han kommen igen ~ 1892

Den stora sjöormen! En makrillfiskare från Aaensire, vilkens sanningsenlighet ”Agder” inte har skäl att betvivla, berättar:

”Fredagen efter pingst tidigt på morgonen riktade vi kursen mot land för fyrarevat storsegel och tvårevad stagfock. Vinden var nordnordväst och hård kultje. Plötsligen fick jag, som stod vid rodret, förut till lovart se ett sjöodjur, som liksom en mast reste sig i luften. Till en början tänkte jag att det var en båtmast som restes, men så föll odjuret i ett ögonblick ned och slog i vattnet, så att det stänkte åt alla sidor. Allt mitt blod blev som is, och jag ansåg det inte värt att hålla samma kurs längre. Men odjuret var snabbare i sina rörelser än vi, och inom ett ögonblick sågs det ungefär hundra meter i lä för båten. Det reste sig åter i luften, 30 à 35 fot över vattenytan – ungefär så högt som en båtmast – blev stående så omkring en minut och slog därefter ned i vattnet med ett starkt plaskande.

Odjurets kropp såg ut att vara rund som en mast och var glatt utan några synbara upphöjningar eller taggar. Huvudet liknade, efter vad vi kunde se, huvudet av en säl, och kroppsfärgen var mörk med ljusa fläckar på halsen.”

Tidigt på våren såg några andra fiskare från Aaensire ett liknande sjöodjur. Vinden var även vid detta tillfälle frisk nordvästlig kultje.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!