Råd åt husmödrar ~ 1888

Kallt regnvatten och tvål tar bort maskinolja från tvättbara tyger.

Fisk är mycket lättare att fjälla om man först doppar den i kokande vatten under en minut.

Färskt kött som börjar surna blir njutbart igen om det förvaras utomhus om natten och utsätts för den kalla luften.

Kokande stärkelse förbättras mycket genom tillsats av lite mjölk eller salt eller bådadera, eller lite gummi arabicum.

En matsked terpentin kokad med vita kläder bidrar i väsentlig mån till att göra dessa glänsande vita.

Kerosin mjukar upp stövlar och skor som blivit hårda genom vatten och gör dem lika mjuka som nya.

Att en gång emellanåt grundligt tvätta håret med en lösning av salt och vatten hindrar det från att falla av.

Salt fisk urlakas fortast och bäst genom att läggas i blöt i sur mjölk.

En rågad tesked ammoniak till en tekopp vatten vari doppas en linnelapp är förträffligt till att rengöra guld och silver.

Färgfläckar som är torra och gamla kan tas bort från bomulls- och ylletyger med kloroform. Ett bra sätt är att först bestryka stället med matolja eller smör.

Rent kokande vatten tar bort tefläckar; häll vattnet över fläcken och förekom på så sätt dess vidare spridande.

Träkol absorberar gas och bör därför läggas in i mjölkkammaren där osunda dunster förekommer. Det bör krossas strax innan det läggs in och hållas där ständigt, särskilt under varm väderlek, då mjölken är mest utsatt för att angripas av osunda ångor.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!