Stölder Oringe anstalt för sinnessjuka ~ 1889

Stora stölder har förekommit på Oringe anstalt för sinnessjuka i Danmark. Anstalten, som började sin verksamhet år 1858, har för närvarande 467 patienter samt en stor tjänstgörande personal.

För någon tid sedan saknade husmodern på anstalten, fröken Kirchhoff, 4 rökta fårbogar och omtalade detta för överläkaren doktor Fürste. Denne anmälde saken för polisen, som företog undersökning, vilket var ett streck i räkningen för fröken K., vilken själv inte hade rena händer. Emellertid blev resultatet den gången att tjuvarna slapp undan med obetydliga böter. Kort efteråt blev en tjänsteflicka häktad, och i förbittring häröver sade fröken K. till köksdrängen att om inte flickan sattes på fri fot skulle även han komma att häktas. ”Och därefter kommer turen till er”, blev drängens tydliga svar. Som båda lovat, så skedde det. Först häktades drängen, så fröken. Inalles sitter nu 10 personer från anstalten häktade.

Fröken K. har tjänstgjort vid anstalten i omkring 25 år och hon har under hela tiden på ett systematiskt sätt bedrivit sina stölder. Varje vecka skickade hon stora lådor och korgar med livsmedel och andra stulna varor till Köpenhamn. Då hon kommit till anstalten ägde hon inget, nu anses hon äga en förmögenhet av 50 000 kronor.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!