Jorden runt på 23 dagar ~ 1892

En belgisk tjänsteman, har räknat ut, att det är möjligt att göra en resa omkring jorden på 23 dagar – om en 15–20 år.

Jules Vernes ”Jorden runt på 80 dagar” är redan en gammalmodig lek. Fileas Fogg har, som vi vet, blivit överträffad av flera turister, bland annat av två amerikanska damer, som rest omkring jorden på 73 och 75 ½ dag.

Då markisen av Huntley för tre år sedan var i Japan, skickade han en dag det nummer av Times, som han samma dag mottagit från London, med ångbåt till Vancouver, och detta tidningsnummer kom tillbaka till London 69:de dagen, sedan det avsänts därifrån.

Den amerikanske politikern H. F. Train har rest jorden runt på 67 dagar och 13 timmar, men han gav ut betydliga summor till extratåg och extra ångbåtar.

Cooks resebyrå lämnar biljetter till resa kring jorden för cirka 2 710 kr.; med bostad och kort på 1:sta klassens hotell och rätt att medföra 60 kilo bagage och resa i sovvagn 7 350 kronor.

Nu kan resan kring jorden företagas på 57 dagar:

  • London till Brindisi 48 timmar
  • Brindisi till Port Said 4 dagar
  • Port Said till Colombo 11 à 12 dag.
  • Colombo till Singapore 6 dagar
  • Singapore till Hongkong 1 dag
  • Hongkong till Vancouver 16 dagar
  • Vancouver till Quebec 4 dag. 4 tim.
  • Quebec till Liverpool 6 dag. 4 tim.
  • Liverpool till London 5 timmar.

Tillsammans 57 dagar.

Om man istället för att resa från London till Port Said via Brindisi reser med järnvägen till Saloniki, vinner man 46 timmar.

Järnbannätet i övre Europa blir snart förökat med linjen Assino – Girgeh. När den blir färdig, vinner man 28 timmar.

Får man, som föreslagits, en förbindelse mellan Europa och Indien med en asiatisk järnväg, kommer resan omkring jorden att kunna göras på 46 à 47 dagar.

Rysslands regering anlägger, som vi vet, en transsibirisk järnbana från Nischini-Novgorod till Stilla havet. En resa från London till Vladivostok skulle då blott ta 13 dagar, 15 timmar i anspråk, och resan kring jorden skulle då kunna göras på 35 dagar och 9 timmar.

Men varför inte förbinda Vladivostok och Vancouver med en järnväg? Med en hastighet av 64 kilometer per timme skulle då resan kring jorden kunna göras på 24 ½ dag, och, om man reser med den projekterade järnvägen från Quebec till Cap Saint-Charles, på 23 dagar.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!