Munnen efter matsäcken ~ 1887

Nyligen berättade man mig ett drag av tsar Peter I, som visar det sätt, på vilket sätt han uppfattade finanserna. Han såg med ledsnad det oerhörda slöseri, som några furstar av hans hov tillät sig. Han kallade till sig en av dem, och sedan han bett honom ta plats, frågade han:

”Hur mycket depenserar du årligen på din familj, ditt hus, dina tjänare och dina nöjen?”

”Peter Alexandrowitsch”, svarade honom fursten, jag måste erkänna, att ingen någonsin gjort mig denna fråga, och att jag aldrig ens själv ställt den till mig. Jag vet det sannerligen inte, min intendent ger mig pengar, när jag befaller honom att göra det.”

”Då vet du inte, hur mycket pengar du behöver för att leva, inte heller om dina utgifter överstiger dina inkomster eller tvärtom?”

”Nej.”

”Låt se, om inte vi båda skulle kunna göra upp den räkningen.”

Han lät ge sig en stor tavla och en bit krita.

”Hur mycket kostar dig dina hästar?”

”Ungefär så och så mycket.”

”Dina kläder?”

”Så mycket… tror jag.”

Etc., etc.

Därefter slog man dessa summor tillsammans.

”Nu ska vi övergå till inkomsterna. Hur mycket inbringar dig den egendomen?”

”Så och så mycket.”

”Och den andra?”

”Så mycket…”

”Och din syssla vid hovet?”

”Så mycket.”

”Hur stort kapital har du där och där?”

”Så och så mycket.”

”Är detta allt?”

”Ja, jag tror det.”

”Då ska vi nu summera ihop dessa siffror.”

När detta var gjort, befanns, att utgifterna översteg inkomsterna med mer än hälften.

Utan att lämna fursten tid att yttra ett ord, fattade Peter den store honom i håret och genompryglade honom, enligt sin vana, så grundligt, att fursten under flera dagars tid måste hålla sig till sängen.

”Gå nu hem”, sa tsaren, ”och behandla din intendent så, som jag behandlat dig.”

Lämna ett svar

error: Content is protected !!