Världens äldsta kvinna ~ 1904

Det är en amerikanska, fru Ramsey Wood i Oregon, som gör anspråk på att vara världens äldsta kvinna. Hon påstår sig vara 117 år gammal och vill gärna leva ännu några år. Hennes ålder är höjd över allt tvivel, säger en amerikansk tidning med patriotisk stolthet. Den gamla damen har födelseattest i familjens bibel, där det står: ”Mary Ramsey, född den 20 maj 1787 i Knoxville, Knox County, Tennessee.”

”Tant Mary”, som hon kallas, har haft tre yngre och tre äldre syskon och har överlevt dem alla. Hennes mor dog i en ålder av 105 år, dock inte av ålderdomssvaghet utan av en komplikation av åtskilliga sjukdomar. Hennes fader och en av hennes bröder kämpade vid varandras sida i indiankrigen omkring år 1800. På general Jacksons befallning förvisades indianerna till Arkansas, och hennes far och bror var med om att eskortera dem dit. Familjen Ramsey äger ännu en tomahawk som minne från indiankrigen.

Då ”Tant Mary” föddes var Napoleon blott 18 år gammal, och hon var 28 år då slaget vid Waterloo stod. Då Washington blev president var hon 2 år.

Hon har länge bott på en liten gård i Oregon, där hennes nu 74-åriga dotter, fru Reynolds, vårdar modern. För tillfället kan hon inte röra sig mycket, ty hon blev nyligen något skadad vid ett fall; men hon hoppas att när vädret tillåter det snart kunna göra sitt årligen återkommande besök hos sina vänner.

I fjol ordnade hon själv i trädgården, och familjen njöt frukterna av hennes flit i form av grönsaker som den gamla frun själv planterat. Fru Wood tillskriver inte sitt långa liv någon särskild omständighet. Hon äter vad hon har lust till och klär sig enkelt och bekvämt. Hon gläder sig ännu åt livet och har ett förträffligt minne. Tre gånger har hon varit gift och har haft 5 barn, av vilka blott det yngsta, den ovannämnda fru Reynolds, ännu är i livet. Hon har 39 direkta efterkommande, nämligen utom dottern 21 barnbarn, 11 barnbarnsbarn och 6 barnbarnsbarnbarn.

Lämna ett svar

error: Content is protected !!